"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra." (Weöres Sándor)

2014. február 8., szombat

Ír emigránsok kenyere Ausztráliából

A receptet a Príma Konyha 2007. évi, novemberi számában találtam. Egyszerű, gyors, mégis különleges. Mi egyszerűen az asztal közepére tettük még melegen, és téptünk belőle egy-egy darabot, némi sajt kíséretében. Isteni :-)





Hozzávalók:
2 dkg friss élesztő
1,5 dl natúr joghurt, vagy kefir
kb. 3-4 ek víz
2 ek olaj
1 tk só
30 dkg finomliszt

2 ek apróra vágott fűszerkeverék (nálam rozmaring, kakukkfű és origano volt)
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek olaj


A joghurtot elkeverem a vízzel, és kéz-melegre melegítem, és belemorzsolom az élesztőt.
A lisztben elkeverem a sót,  hozzáadom  az élesztős joghurtot, majd az olajat és a fűszerek felét, és elkezdem dagasztani, egészen addig, míg sima tészta nem lesz belőle.

 

 

Elővettem egy 30 cm átmérőjű piteformát, sütőpapírt tettem az aljára, és a tésztát egyenletesen belenyomkodtam, majd félre tettem kelni (kb fél óra).
Közben az evőkanál olajba belekevertem a maradék fűszereket, és a fokhagymát. A megkelt tésztát bevagdostam egy éles késsel, és megkentem a fűszeres olajjal.



Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.


 

2 megjegyzés:

  1. A joghurtos vagy kefires tészták állaga tökéletes szokott lenni, nagyon finom lehet fűszeresen-fokhagymásan!

    VálaszTörlés
  2. Valóban az, nagyon szeretjük! És viszonylag hamar megvan :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...