"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra." (Weöres Sándor)

2012. október 3., szerda

Aranygaluska

Hú, vagy ezer éve nem sütöttem aranygaluskát! Most pont kapóra jött, úgyis szeles-esős idő volt egész nap, ebéd utáni alvás után a lányokkal nekiláttunk diót törni. Emma nagyon szereti szedni-törni-enni, Molli eddig az evésével hadilábon állt. Lelkesen bekapta, és csak darálta, darálta, amíg el nem unta, és kiköpte... Eddig! Nem tudom mi történt, talán megtetszett neki, hogy kalapálhatott velem (na jó, én csaptam a dióra, ő csak segített, és fogta a kalapács végét), és annyit evett, hogy rá kellett szólnom, hogy maradjon a tésztára is!

Az eredeti recept a régi Horvát Ilona szakácskönyvben található.



Hozzávalók:
  • 60 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • kb. 5 dl langyos tej
  • csipet só
  • 4 tojás sárgája
  • 4 ek cukor
  • 4 ek olaj

Szóráshoz:
  • 15 dkg dió
  • 3 ek kristálycukor
  • 5 dkg margarin

2 dl langyos tejbe belemorzsolom a friss élesztőt, hozzáadok 1 tk cukrot, és felfuttatom. A tojások sárgáját kikeverem a 4 ek cukorral és kb. 1 dl langyos tejjel.




A lisztet egy tálba szórom, elkeverem benne a csipet sót, és mélyedést készítek a közepén. Majd beleöntöm a felfuttatott élesztőt és a tojásos-tejes keveréket, a maradék tejet és elkezdem dagasztani. Amikor már szép, egynemű a tészta, hozzáadom az olajat, és hólyagosra dagasztom (lágyabb, kalácsszerű legyen ). Langyos helyen kelesszük duplájára.





A diót megdarálom, hozzákeverem a cukrot, majd felolvasztok kb. 5 dkg margarint - ezzel kikenek egy nagy jénai tálat (vagy nagy kuglófformát, sütőtálat) és később a tésztarétegeket, mielőtt megszórjuk a cukros dióval.




A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatom, a tésztagombócokat pedig a sütőtálba sorakoztatom. Megkenem olvasztott margrinnal, megszórom cukros dióval, és addig folytatom a rétegezést, amíg a tészta el nem fogy.





180 fokos előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt sül pirosra, de sülés közben azért ellenőrizzük!




Ha kisült, én ki szoktam borítani a tiszta deszkára, és kézzel szétszedegetem - tépdesem az aranygaluskát, és halomba rendezem a sütőedényben, hogy mindneki válogathasson a sültebb és puhább tésztából :-)










Vaníliaöntettel a legfinomabb, ez egy gyors változat:
1,5 liter tejben megfőzünk két csomag vaníliás pudingport, amit előtte kikeverünk egy csomag vaníliás cukorral és 5 ek kristálycukorral.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...