Levendula szirup
Mamánál (anyósomnál) voltunk a kertben, ahol rengeteg
levendula illatozott. Utánanéztem, vajon a molyirtáson kívül mire lehetne
használni ezt a lila gyönyörűséget? Limaránál kaptam rengeteg választ a
kérdésemre, többek között a szirup, az esszencia és a szörp tetszett meg (de
erről később).
Szóval „harcba szálltuk” a méhecskékkel a levendulavirágért,
sikerült egy jó kis csokrot begyűjteni.
Feltettem fél liter vizet és fél kg kristálycukrot egy fél
kávéskanál citromsavval forrni. Amikor már javában gyöngyözött, levettem a
tűzről, és beleszórtam egy jó csokornyi friss levendulavirágot, rátettem a
fedőt, és amíg altattam Imolát, hagytam ázni (ez mindennel együtt úgy fél óra).
Leszűrtem, és fertőtlenített üvegekbe öntöttem, majd bebugyoláltam őket
konyharuhába, hogy lassan hűljenek ki.
Szép halvány színe lett, és isteni illat terjeng a
konyhában! Süteményeket, fagylaltokat, lekvárokat lehet vele ízesíteni.
Ha kipróbáltam, beszámolok róla :-)
Levendula – esszencia
Állítólag a vanília kivonat helyett lehet használni a
süteményekbe. Mivel a szirup illata és íze nagyon tetszett, gyorsan mentünk még
egy kört a levendulavirágért, és pár óra múlva már készítettem is (eredeti
recept ITT).
Egy kisebb (decis) üveg aljára tettem 8 szál frissen szedett
levendulavirágot, majd felöntöttem jó minőségű vodkával. Pár napi érlelés után
máris felhasználható!
Na, megint egy rugóra járt az eszünk! De én levendula mézet is csináltam! Próbáld ki! Fini nagyoooon.
VálaszTörlés