Kis vekniket formáztam a változatosság kedvéért :-) Szerintem csinik lettek, és persze nagyon finomak!
Gyorskovászt készítettem előző nap este: 10 dkg kenyérlisztet, 5 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet összekevertem 1,5 dl vízzel, fél dkg élesztővel és egy tk cukorral. Éjjelre a pulton felejtettem.
Másnap hozzáadtam
- 30 dkg kenyérlisztet,
- 10 dkg tk rozslisztet,
- 12,5 dkg kölest,
- 1 dl szobahőrmésékletű kefírt,
- 2 ek olajat,
- 1,5 tk sót,
- 1 tk cukrot,
- 2 dkg friss élesztőt elmorzsolva,
- kb. 1,5 dl langyos vizet, ezt apránként a végén, hogy lássuk, mennyit vesz fel a tészta.
Bedagasztom a hozzávalókat, és hagyom, hogy kétszeresére keljen. Majd lisztezett deszkára borítom, átgyúrom a tésztát, és 3 felé vágom. Kis vekniket formázok, sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket, majd hagyom 20 percig pihenni őket.
Lespriccelem vízzel és bevágom pár helyen a tetejüket egy éles késsel, majd 200 fokos, gőzös, előmelegített sütőbe teszem őket. 15 perc után kiveszem a vizes edényt a sütő aljából, és gőz nélkül sütöm még kb. 20 percig, míg szép pirosak lesznek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése