"Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra." (Weöres Sándor)

2012. június 9., szombat

Burgonyás kenyér

Ebben a kenyérben az a fantasztikus, hogy napokig  puha és ízletes marad. Mikor először sütöttem, harmadnapon vittem apuéknak két szeletet, és nem győzte dícsérni, milyen finom friss! Nem hitte el, hogy napokkal előtte készült...
Legutóbb egy jó kis szalonnasütéshez készítettem, mire a szalonna megsült, a kenyér fele eltűnt :-)





Hozzávalók:
1/2 kg kenyérliszt
15 dkg (egy db közepes - nagyobbacska) főtt burgonya
2 tk cukor
2 tk só
2 dl víz (a burgonya főzőleve)
kb. 2 ek tej
2 ek olaj
2 dkg friss élesztő

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és puhára főzzük, és még melegen áttörjük. A lisztben elkeverjük a cukrot, sót, hozzáadjuk az áttört burgonyát, az olajat és a tejet, valamint a burgonya főzőlevéből 2 dl-t. Belemorzsoljuk az élesztőt, és bedagasztjuk a tésztát, majd kb. egy órát kelni hagyjuk.

Bedagasztva


Megkelt a tészta


A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, megformázom és sütőpapírral bélelt edénybe teszem, ahol hagyom még egy kicsit kelni. Vízzel lespriccelem és  pár helyen bevágom a tetejét, majd 200 fokos, gőzös, előmelegített sütőben sütöm 15 percig, majd gőz nélkül még úgy 20-25 percig, de ellenőrizzük közben! Szép piros legyen :-) Ha kisült, vízzel ismét lespriccelelem a tetejét.


Kisült


Felvágva

Az eredeti receptet ITT olvashatjátok. (Köszönet, Hajdula!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...